Vijftig jaar muziekgeschiedenis in de kijker

Radio


Net gemist:

Facebook

De Tiense Muziekgeschiedenis is nog niet dood en begraven. Het project om vijftig jaar muziekgeschiedenis in een boek en op cd te bundelen, leek eerst op niets uit de draaien toen organisator Gilbert Maho en muzikant Olivier Adams (Praga Khan) naar het buitenland verkasten. Horeca Hageland wil het nu nieuw leven inblazen met de organisatie van de Hagelandse Happening op 8 mei in GC De Roos in Glabbeek.

Er komt dan toch een dvd van de Tiense Muziekgeschiedenis. Daarop zal het resultaat te zien zijn van de interviews tijdens de Muzikantendagen met maar liefst 98 muzikanten uit de regio, die uiteindelijk 45 uur film opleverden. Guy Govaerts selecteert de beste fragmenten en monteert die op een twee uur durende dvd. Op 8 mei zal het uiteindelijke resultaat gelanceerd worden.

Liefde voor muziek

“Op de dvd zal niet alleen te zien zijn welk talent er de afgelopen veertig jaar in en rond Tienen actief is geweest, maar hij zal ook het hele traject van het verhaal rond de Tiense Muziekgeschiedenis tonen”, zegt Gilbert Maho. “Dit project, dat drie jaar geleden opgestart werd door Olivier Adams en mezelf, heeft een echte heropleving van de muziekscene in Tienen teweeggebracht. Jongeren zijn beginnen samenwerken, er zijn nieuwe bands ontstaan en oude bands als The Sugarbeats en Poky deden een re√ľnie. Het is vooral een maatschappelijk project geworden, dat muzikanten over generaties heen opnieuw heeft samengebracht met de liefde voor muziek als rode draad. Tegelijk toont de dvd heel goed aan wat er veranderd is in Tienen. Vroeger werd er muziek gemaakt in maar liefst acht jeugdhuizen. Nu zijn er geen jeugdhuizen meer en wordt er muziek gemaakt met de computer. Zo maakte Jan Vervloet met Fiocco een wereldhit van op zijn kamer boven de Tiense meubelzaak Jopan.”

Het project dreigde eind 2014 echter een stille dood te sterven. Zowel Gilbert als Olivier verkasten naar het buitenland. Dankzij Horeca Hageland wordt het nu nieuw leven in geblazen.

Dvd

“Muziek en horeca horen nauw samen”, meent Miel Mattheus, voorzitter Horeca Hageland. “Bovendien vonden onze tachtig leden allemaal dat zo’n mooi project niet verloren mocht gaan. Vandaar dat we de handen in elkaar slaan op de Hagelandse Happening op 8 mei.”

Tijdens die happening verzorgt de horecafederatie tal van streekproducten en de mensen van de Tiense Muziekgeschiedenis stellen de dvd voor aan het grote publiek. Een aantal live optredens van onder meer de Swincle Brothers, Melanie (The Voice), The Sketch, Xandee (Xansation) en Johny Voners, afgewisseld met beeldprojecties van de Hagelandse Muziekgeschiedenis, zullen het geheel illustreren. Ook Olivier Adams probeert er die dag bij te zijn. “Ik ben ontzettend blij dat er toch iets gebeurt met het project, want we hebben er toch veel tijd ingestoken”, aldus Olivier. Er is ook kinderanimatie voorzien en elke vrouw krijgt een attentie ter ere van Moederdag.

De 500 genummerde dvd’s zijn te koop aan 19,50 euro bij de leden van Horeca Hageland en via de website. “Ik sluit niet uit dat er ook nog een boek zal uitgebracht worden over de Tiense Muziekgeschiedenis, maar dat kan altijd nog later en dat zal dan een online verhaal zijn”, aldus Gilbert. “We werken ook verder aan de nieuwe website met extra info over ons project en zijn van plan om de Muzikantendagen op vraag van de muzikanten zelf verder te zetten.”