Middeleeuwse poort blootgelegd

Radio


Net gemist:

Facebook

Bij de werken aan de Oude Leuvensestraat werd voor café ’t Hoekske een archeologische vondst gedaan. Het gaat om een deel van de Oude Leuvensepoort. “Er is inderdaad een stukje van de grote omheining van Tienen, daterend van de 14de en 15de eeuw, blootgelegd”, zegt Tom Debruyne, archeoloog bij PORTIVA (de interlokale vereniging voor archeologie). Bron: Vanessa Dekeyzer – HLN.be – Foto: Bollen

“Vorige week werden er proefputten door het Studiebureau Archeologie gegraven op de plaatsen waar er nieuwe leidingen gelegd worden. Dat onderzoek leverde echter niets op. Vandaag is men bij de werken dan toch gestoten op een deel van de Oude Leuvensepoort. De bouwheer is zo attent geweest om de vondst door te geven aan het Studiebureau Archeologie, dat meteen enkele mensen ter plaatse stuurde voor onderzoek.”

Gezien de reële kans op het vinden van restanten van de omwalling hadden het Agentschap Wegen en Verkeer, de stad Tienen, PORTIVA en het agentschap Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant ongeveer een jaar voor de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag van de werken aan de Vesten contact met elkaar opgenomen om de archeologische opgravingen in de algemene planning van het bouwproject op te nemen. Bij eerdere werken aan de Albertvest stootte men ook al op resten van de vroegere stadspoorten van Tienen. Dit keer kwam er dus en stukje van de oude Leuvensepoort aan het licht.

“De muur werd opgekuist, waarna de registratie van de vaststellingen kon gebeuren”, aldus Tom Debruyne. “We wisten al iets over de muur dankzij de geschriften van de Tiense historicus Paul Kempeneers, maar dankzij het openleggen van de muur konden nu details genoteerd worden, zoals de dikte van de muur en uit welke materialen deze werd gebouwd.” Vandaag wordt er nog een stukje gegraven richting het kruispunt met de Withuisstraat.