Stad wil af van hoge parkeertarieven

Radio


Net gemist:

Facebook

Als kleinere steden willen dat de winkels in hun centrum overleven, moeten ze parkeren fors goedkoper of gratis maken. Dat zegt Unizo. In Tienen hebben ze oren naar het voorstel. “De parkeertarieven moeten omlaag”, kondigt schepen van Financiën Johan Dewolfs (N-VA) aan.

De parkeertarieven in Tienen gingen eind 2013 fors de hoogte in. Waar je voordien 50 cent per uur betaalde, werd dat een euro. En waar je een euro per uur betaalde, werd dat plots twee euro. Ook de prijs van het halvedagticket verhoogde van 20 naar 30 euro. Er kwam meteen forse kritiek vanuit de oppositiebanken op deze verhoging, want de middenstand zou dat moeten bekopen.

Mobiliteitsplan

Vandaag is er een nieuw bestuur en dat wil af van die hoge parkeertarieven. “Welke concrete maatregelen we kunnen nemen, hangt af van de budgettaire impact, de voorkeuren van de nieuwe handelsvereniging en het mobiliteitsplan dat hernieuwd wordt, maar we hebben alvast de intentie om het parkeren minder duur te maken”, stelt schepen Dewolfs. “Daarom hebben we onze parkeerbeheerder Apcoa een aantal simulaties gevraagd die we samen met de jaarrekening zullen bespreken. Ten laatste in juni trekken we met een voorstel naar de gemeenteraad.”

Een volledige afschaffing van het betalend parkeren ziet de schepen níét zitten. “Dat klinkt wel als muziek in de oren klinkt, maar voor steden en gemeenten is dat budgettair niet haalbaar. Wat betreft onze inkomsten zullen we al een aantal tegenvallers moeten verwerken en ook een aantal uitgaven kan niet zomaar geschrapt worden. Bijvoorbeeld, onder het vorige bestuur werden investeringen gedaan in nieuwe parkeermeters, die nog de komende zes jaar afgeschreven moeten worden. Daarnaast is het vanuit mobiliteitsstandpunt twijfelachtig of een afschaffing goed is.”

Winkelen

Volgens oppositiepartij sp.a zou het afschaffen van parkeergelden ervoor zorgen dat er weer meer auto’s in het centrum parkeren. “Het wil niet noodzakelijk zeggen dat alle eigenaars van die auto’s zullen winkelen”, aldus raadslid Chris François. “We moeten ervoor opletten dat we de stad niet overvol laten lopen, want ook dan zullen mensen wegblijven en kiezen voor grote winkelcentra aan de rand en internetshoppen.”

Vlaams Belangraadslid Johny Van Stiphout gaat akkoord met het voorstel van Unizo. “Onze partij heeft altijd tegen betalend parkeren gestemd. Dat systeem vermindert ook de inkomsten voor de gemeenten door het verdwijnen van de handel in de centra.”

Oppositiepartij Tienen Plus meent eveneens dat de huidige tarieven te hoog zijn voor een stad als Tienen. “In een aantal steden, waar ook een promotaks van toepassing is, wordt de opbrengst van die taks onder meer gebruikt om tijdelijk gratis parkeren mogelijk te maken. Een iets langere openingstijd van onze lokale handelaars in combinatie met een aantal uur gratis parkeren, daar zien we potentieel in”, klinkt het.